Met+een+5%2C4+op+het+rapport+ga+je+niet+over%2C+Sharon
© Nieuwe Oogst

Met een 5,4 op het rapport ga je niet over, Sharon

Sharon Dijksma zal belangstellend hebben gekeken naar een populariteitsonderzoek van AgriDirect dat deze week naar haar is uitgevoerd. Ruim 700 boeren en tuinders gaven haar gemiddeld een 5,4.

Dijksma zit nu vijftien maanden op haar post. Ze wordt beschouwd als bekwaam politica en goede gesprekspartner. Haar kracht schuilt in haar beheersing van het politieke spel.

Dijksma is niet gauw te betrappen op een uitspraak die haar in narigheid brengt, in tegenstelling tot voorganger Gerda Verburg.

Dossiervreter

Dijksma is een dossiervreter. Wanneer ze in het openbaar spreekt, maakt ze indruk door de kennis die ze heeft opgebouwd.

Dijksma spreekt vol lof en trots over boeren en tuinders, maar echt authentiek is het niet. Mede door haar stijl blijft de geboren Groningse een buitenstaander.

Politieke kleur

Ook door haar politieke kleur wordt ze niet als een van de onzen beschouwd. Iets dat Henk Bleker en ook Cees Veerman wel voor elkaar kregen.

Die ervaren afstand vloeit ook voort uit haar beleid. Binnen haar politieke stroming wordt aan milieu en natuurbeheer een hogere waarde toegekend dan aan agrarisch ondernemerschap.

Compromissen

Ze deelt hier en daar een cadeautje uit, maar van vernieuwing of een toekomstvisie is weinig sprake. Daar zit ook de kritiek. Ze wil iedereen te vriend houden, wat leidt tot vleesgeworden compromissen.

Het resultaat zijn veelal beklemmende regels en kostenverhogende maatregelen voor boeren en tuinders, die voor milieu en welzijn nauwelijks winst opleveren.

Aansluiting mist

Al met al mist Dijksma aansluiting met de boerenachterban. Het rapportcijfer 5,4 bevreemdt dan ook niet. Geen dramatisch oordeel, maar evenmin voldoende om aan het einde van het jaar over te gaan.

Sharon, grijp de kans om daar een voldoende van te maken en win het vertrouwen. De sector snakt ernaar.

Patrick Bramer, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer