Brabantse zandgronden nu al te droog

De Brabantse waterschappen nemen nu al maatregelen om het grondwaterpeil op de droge zandgronden op peil te houden. Vooral in Oost-Brabant is sprake van extreem droge gronden.

In Oost-Brabant is het vooral rond de plaatsen Gemert, Deurne, Helmond en Boxmeer erg droog voor de tijd van het jaar. ‘De grondwaterstand is lager dan deze normaal gesproken zou moeten zijn in deze tijd van het jaar. Dat komt doordat er afgelopen maanden gewoon weinig neerslag is gevallen om te bufferen’, legt persvoorlichter Brenda van der Pal van waterschap Aa en Maas uit.

Er is volgens Van der Pal nog geen sprake van een alarmerend laag peil, maar wel laag genoeg om nu al extra maatregelen te nemen zoals het omhoog zetten van stuwen en het inlaten van extra water uit de Maas, Peelkanalen en de Noordervaart. Dit moet het verder dalen van de grondwaterpeilen tegen gaan.

West-Brabant

Ook in het westen van Brabant is het droog. Waterschap Brabantse Delta houdt het oppervlaktewater op de hoger gelegen zandgronden vast. Ook bekijkt het waterschap momenteel of ze eerder overgaan naar het zomerpeil. Dat gebeurt normaal gesproken pas op 1 mei.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer