Vispassage+goed+voor+bollen
© Hollands Noorderkwartier

Vispassage goed voor bollen

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft een vispassage geplaatst in gemaal Balgdijk in de Van Ewijcksluis in de Anna Paulowna Polder.

Stuwen en gemalen vormen barrières in de migratie. Door de vispassage kunnen vissen beter migreren tussen Waddenzee en het vaste land, zonder dat er extra verzilting optreedt waar bollenteler last van hebben.

Aan de binnenzijde van het gemaal is een apart ‘zoetwaterbassin’ gemaakt. Dat bassin vult zich met zoet polderwater. Het bassin is via een koker die door het gemaal loopt verbonden met het Balgkanaal.

Lokstroom

Het zoete water dat vanuit het bassin door de koker richting dit kanaal stroomt, werkt als een lokstroom voor vissen. De vissen zwemmen door de koker in het bassin. Na verloop van tijd sluit de koker en stroomt het water met de vissen in de polder.

Op deze manier voorkomt het hoogheemraadschap dat het zilte water uit het Balgkanaal in het zoete polderwater terecht komt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  85 %
Meer weer