EFSA: vleesvee EU heeft doorgaans te weinig leefruimte
Hoewel de praktijken verschillen per land, hebben vleesrunderen in de Europese Unie doorgaans te weinig ruimte. Dat concludeert de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) vrijdag in een nieuw wetenschappelijk advies. Te weinig ruimte, oncomfortabele harde vloeren en 'een weinig stimulerende omgeving' dragen volgens de wetenschappers eraan bij dat vleesrunderen zich niet natuurlijk genoeg kunnen gedragen.

Deze praktijken kunnen leiden tot stress en verveling, concludeert EFSA. Runderen die binnen worden gehouden, moeten volgens de organisatie beschikken over zacht strooisel, voldoende ruimte, toegang tot ruwvoer, een buitenuitloop en borstels om zichzelf te krabben. Ze moeten altijd toegang hebben tot schoon water en zich in stabiele sociale groepen bevinden. Runderen die buiten worden gehouden, moeten ook altijd water beschikbaar hebben en een gemakkelijk toegankelijke schuilplaats om ze te beschermen tegen extreme kou en hitte.
De huidige gangbare huisvestingspraktijken hebben vaak een negatieve invloed op het welzijn van vleesvee, stellen de wetenschappers. Vleesvee fokken op extreme eigenschappen, zoals hypermusculariteit (overbespiering), moet volgens EFSA worden vermeden, omdat deze eigenschappen kunnen zorgen voor 'aanzienlijke welzijnsproblemen'. Lichamelijke ingrepen zijn volgens de wetenschappers die het advies hebben opgesteld pijnlijk 'en mogen alleen om medische redenen worden uitgevoerd'.
Beoordelingsmethoden
EFSA adviseert om betere beoordelingsmethoden te gebruiken om de opfokomstandigheden van runderen te kunnen beoordelen in slachterijen. Voorbeelden hiervan zijn long- en huidletsels beoordelen. Het wetenschappelijk advies heeft zowel aanbevelingen voor verder onderzoek, voor veehouders en voor slachterijen.
EFSA adviseert boeren om de huisvesting, voeding en omgang met dieren te verbeteren. De beschikbare ruimte voor vleesvee moet vergroten ten opzichte van de huidige praktijk. Daarnaast moeten lichamelijke ingrepen bij de dieren worden beperkt en moet de omgeving stimulerender worden voor het natuurlijk gedrag van de dieren.
Meer ruimte per dier
Daarnaast adviseert de Europese autoriteit wetenschappers om de welzijnseffecten van het vergroten van de beschikbare ruimte tot meer dan 6 vierkante meter per dier te onderzoeken. Ook zou door onderzoek duidelijk moeten worden hoeveel voedingsvezels een rund minimaal zou moeten innemen per dag. Ook wil EFSA duidelijker weten wat de langetermijneffecten zijn van 'pijnlijke ingrepen', zoals onthoornen of castreren op het welzijn van de vleesrunderen.
Het doel van het advies is om een wetenschappelijke basis te bieden voor toekomstige wetgeving in Europa. Op dit moment wordt het welzijn van runderen geregeld door algemene regelgeving voor dierenbescherming (Richtlijn 98/58/EG van de Raad). Er zijn geen specifieke EU-wetgevingsvoorschriften voor het welzijn van runderen op veehouderijbedrijven.
Het welzijn van runderen in Europa is eerder beoordeeld. Voor het laatst door EFSA in 2012 en daarvoor heeft het voormalig Wetenschappelijk Comité voor Diergezondheid en Dierenwelzijn van de Europese Commissie in 2001 een beoordeling gedaan. Het nieuwe advies van EFSA bouwt daarop verder.
Drinkbakken
In het rapport zijn allerlei praktische adviezen opgenomen. Vanuit welzijnsoogpunt zijn bijvoorbeeld drinkbakken met een groot volume die een drinksnelheid van 15 tot 20 liter per minuut mogelijk maken het voorkeursdrinksysteem. Drinknippels beperken het natuurlijk drinkgedrag en moeten volgens EFSA worden vermeden. Drinkbakken hebben de voorkeur boven kommen, met een minimale drinkbakruimte van 6 centimeter per dier.
De meest voorkomende vloersystemen voor vleesvee in Europa zijn kale betonnen roostervloeren, betonnen roostervloeren met rubberen matten en, minder vaak, dichte vloeren met stro. De harde vloeren veroorzaken volgens EFSA rustproblemen, bewegingsbeperking, letsel aan het zachte weefsel en de huid, bewegingsstoornissen, waaronder kreupelheid, en ademhalingsstoornissen. Vooral betonnen roostervloeren verhogen het risico op rustproblemen, kreupelheid, huidletsels, uitglijden en verwondingen. Dichte vloeren met stro hebben de voorkeur van EFSA. Deze vloeren geven de meest comfortabele ligplek voor vleesrunderen.
Vleesvee in Europa krijgt vaak veel krachtvoer te eten om de dagelijkse groei te bevorderen. De dieren hebben doorgaans meer gestructureerde vezels nodig. Een teveel aan krachtvoer en onvoldoende gestructureerde vezels kunnen leiden tot subacute pensverzuring (SARA), de meest voorkomende stofwisselings- en maag-darmaandoening bij vleesvee. De belangrijkste aanbeveling om SARA te voorkomen of te verminderen, is om minder krachtvoer en meer gestructureerde vezels te voeren. Maar tot nu toe is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs om drempelwaarden vast te stellen voor krachtvoer en ruwvoer in het dieet van vleesvee om deze welzijnsgevolgen te voorkomen, concludeert EFSA.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Case IH CS 105 PRO
2009, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (HIL) #692646
Gebruikt, € 3.289
-
Lely Splendimo 360M 540rpm
2015, P.O.A.
-
Vicon Frontmaaier (trommelmaaier)
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Administratief medewerker akker-, land- of tuinbouw
Wageningen University & Research - Wageningen
"Wij zoeken jou, natuurlijk!" Een gedreven veldmedewerker met oog voor gezonde landbouw.
Coöperatie Natuurrijk Limburg - Roermond
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Weer
-
Zondag22° / 15°60 %
-
Maandag20° / 12°30 %
-
Dinsdag20° / 12°25 %