Avebe+betaalt+bijna+70+euro+per+ton
© Nieuwe Oogst

Avebe betaalt bijna 70 euro per ton

Avebe heeft de prijs voor de campagne van 2013/2014 vastgesteld op 58 euro. Inclusief prestatiecomponenten betaalt het zetmeelconcern gemiddeld bijna 70 euro per ton.

De campagneprijs van 58 euro is gelijk aan die van vorig jaar. De campagneprijs is de prijs per ton zetmeelaardappelen geleverd in oktober met een zetmeelpercentage van 19 procent en is exclusief de prestatiecomponenten.

Gemiddeld betaalde Avebe, inclusief prestatiecomponenten, bijna 70 euro per ton aardappelen. Dat is iets minder dan de gemiddelde uitbetalingsprijs over de campagne van vorig jaar. Toen lag het zetmeelpercentage een half procent hoger.

Emotie en sentiment

LTO-bestuurder Jakob Bartelds uit Tweede Exloërmond is niet ontevreden. 'Als je naar de markt kijkt, is het een goede prijs. Als je kijkt naar emotie had ik gehoopt dat Avebe de prijs is verder had opgerekt.'

Een prijs net boven die van vorig jaar had een ander gevoel gegeven, denkt Bartelds. 'Je hebt wel te maken met emotie en sentiment. Voor een maximale aardappelprijs hoop ik dat Avebe de winst tot nul heeft gereduceerd.'

Prestatieprijs

De aanvoer van aardappelen was door de minder gunstige groeiomstandigheden van het afgelopen seizoen lager dan vorig jaar. ‘Het lagere volume was dit jaar voor ons een beperkende factor’, zegt bestuursvoorzitter Bert Jansen van Avebe.

In augustus sluit Avebe het boekjaar af en in november wordt het coöperatief resultaat bekendgemaakt, uitgedrukt in de prestatieprijs. Indien van toepassing volgt dan nog een uitkering aan de telers uit het resultaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer