Meer+vlees+van+een+kip
© Nieuwe Oogst Jos Thelosen

Meer vlees van een kip

In twaalf jaar tijd nam het gewicht aan kippenvlees dat van een gemiddeld vleeskuiken wordt gehaald, met ruim 17 procent toe. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De dieren leven wat langer en worden zwaarder, omdat de markt daarom vraagt, zeggen pluimveehouders. Er werd in 2001 per vleeskuiken 1,41 kilo kippenvlees gewonnen. Dat was vorig jaar 1,65 kilo oftewel een stijging van bijna 250 gram per kuiken.

Volgens een woordvoerder van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) stijgt het gewicht, omdat de dieren tegenwoordig iets langer in leven blijven.

Consumenten willen geen hele kuikens meer, maar delen van de kip. 'Een heel kuiken om bijvoorbeeld te grillen moet niet te zwaar zijn en wordt dus wat eerder geslacht', geeft de woordvoerder aan.

Filets

Maar in Nederland stijgt de vraag naar bijvoorbeeld filets, legt Gertjan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) uit. Kip die in delen wordt verkocht, mag zwaarder worden dan een ‘grillkuiken’.

'En dus kweek je meer vlees', legt hij uit. Het gevolg is dat de fokker zijn vleeskuiken iets langer laat doorgroeien en op een hogere leeftijd slacht. 'De markt verandert op de lange termijn en vraagt om andere producten', verklaart Nepluvi.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer