Hulpmiddel veilige bereiding streekproduct

Voor kleine bedrijven die streekproducten produceren, is het lastig om volgens een volwaardig HACCP-voedselveiligheidssysteem te werken. Een digitaal hulpmiddel biedt sinds kort uitkomst.

Hulpmiddel+veilige+bereiding+streekproduct
© Wageningen UR

RIKILT Wageningen UR ontwikkelde samen met DeliXL en ZLTO de 'Hygiënecode voor Streekproducten'. Dit deden zij op basis van bestaande hygiënecodes in de groente- en fruitketen, de zuivelketen en de vleesketen.

Door middel van het invullen van een digitale vragenlijst ontvangt de producent uiteindelijk een hygiënecode op maat.

Voedselveiligheidssysteem

Omdat streekproducten veelal kleinschalig worden geproduceerd, is het vaak lastig en kostbaar om een voedselveiligheidssysteem in te voeren. Toch zijn de ondernemers verplicht om te werken volgens een voedselveiligheidssysteem.

Als de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport binnenkort haar goedkeuring geeft, voorziet de hygiënecode hierin. Daarna komt het digitale hulpmiddel beschikbaar via de website van RIKILT en het Streekproductenloket.

Hygiënecodes

Het hulpmiddel combineert hygiënecodes voor vlees-, zuivel-, groente- en fruitproducten. Op termijn kan dit worden uitgebreid naar bijvoorbeeld brood of vis.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer