Ophef+over+%27snoepreisje%27+over+Brabants+vee
© Wikipedia

Ophef over 'snoepreisje' over Brabants vee

In Noord-Brabant is ophef ontstaan over een 'snoepreisje' van Gedeputeerde Staten (GS) naar Parma in Italië. GS willen daar begin februari vier dagen vergaderen over de toekomst van de Brabantse veehouderij.

Coalitiepartijen CDA en SP en oppositiepartij PVV hebben twijfels over de sessie. PVV gaat niet mee op het 'elitaire snoepreisje op kosten van de belastingbetaler'. CDA zegt dat GS geen argumenten heeft om in Italië te gaan vergaderen, meldt Dichtbij.nl.

SP was tegen de reis, maar heeft ingestemd op voorwaarde dat er geen besluiten worden voorgekookt en dat de pers aanwezig mag zijn.

Toekomst

Gedeputeerde Staten wilden in Parma met boeren, milieuorganisaties en supermarkten nieuwe afspraken maken over de toekomst van de Brabantse veehouderij. Het is de bedoeling dat concrete afspraken worden vastgelegd in een 'verplichtend convenant' of 'pact'.

PVV ziet meer in een meerdaagse werkbijeenkomst op het provinciehuis in 's-Hertogenbosch met een bezoek aan innovatieve veehouderijen in Noord-Brabant.

Meer ruimte voor boer

Het is mogelijk dat regels voor megastallen, die Noord-Brabant bijna drie jaar geleden invoerde, weer worden versoepeld. De huidige gedeputeerde denkt dat de discussie over megastallen destijds op verkeerde punten is gevoerd.

Hij wil veeboeren meer ruimte bieden als ze die nodig hebben voor een duurzaam bedrijf. Brabantse boeren mogen uitbreiden als ze dat verdienen, is de huidige denklijn van de provincie.

Maximum

Er wordt wel gedacht aan maximumaantallen dieren of bedrijven in gebieden waar al veel vee is. Mogelijk zijn ook regels voor uitstoot, geurhinder, antibioticagebruik, mestverwerking en dierenwelzijn.

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  50 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  90 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  60 %
Meer weer