Fair Produce ook voor aardbei en asperge

Op verzoek van supermarkt Lidl gaat het keurmerk Fair Produce ook asperge- en aardbeientelers controleren en certificeren. Het bestuur van de stichting heeft dat gisteren besloten.

Fair+Produce+ook+voor+aardbei+en+asperge
© Willem Dijkema


Vanwege misstanden werd Fair Produce in 2012 opgericht door champignontelers. Het keurmerk garandeert dat het product tegen een eerlijke beloning en onder goede arbeidsomstandigheden is geproduceerd.

Ook de aspergeteelt is in het verleden in opspraak geweest. Dat kwam vooral door de Somerense aspergeteeltster José Janssen die werd veroordeeld tot drie jaar celstraf voor uitbuiting en mensenhandel.

Experiment

Een handvol aardbeien- en aspergetelers heeft afgelopen seizoen al met het keurmerk geëxperimenteerd. De leveranciers van aardbeien en asperges aan Lidl worden nog voor het komende oogstseizoen gecontroleerd.

Andere belangstellenden kunnen zich vrijwillig aanmelden, zegt projectleider Peter Baltus.

CAO, huisvesting en beloning

Deelnemende aardbeien- en aspergetelers worden onder andere gecontroleerd op naleving van de cao, huisvesting van het personeel en beloning.

Omdat aardbeien en asperges buiten worden geteeld, moet er nog wel nagedacht worden over de invloed van het weer. 'Bij warm weer moet de oogst toch van het land en kan strikte naleving van de arbeidstijden tot problemen leiden', legt Baltus uit.

Champignons

Vrijwel alle champignonbedrijven in Nederland werken nu met Fair Produce. Of dat succes in de grotere asperge- en aardbeienteelt ook te halen is, durft Stichting Fair Produce niet te zeggen.

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer