Economie+groeit+0%2C7%25+vierde+kwartaal+2013
© CBS

Economie groeit 0,7% vierde kwartaal 2013

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,7 procent gegroeid vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012 is de omvang van de economie eveneens 0,7 procent groter. 'Na een bescheiden groei in de voorafgaande kwartalen zet het herstel van de Nederlandse economie daarmee versneld door', stelt het CBS.

In heel 2013 is de economie nog wel met 0,8 procent gekrompen vergeleken met het voorgaande jaar. Er werd 1,3 procent meer geëxporteerd, maar 0,5 procent minder ingevoerd. Ook werd er 4,9 procent minder geïnvesteerd.

Consumptie

De consumptie door huishoudens was 2,1 procent lager, de consumptie door de overheid 0,7 procent. In het vierde kwartaal hebben huishoudens 0,8 procent minder besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder.

Daarmee krimpt de consumptie nu bijna drie jaar achtereen. De industriële productie nam in de afgelopen driemaandsperiode met 2,3 procent toe.

Export

De export kwam uit op een plus van 0,4 procent. De investeringen door het bedrijfsleven gingen met 5,3 procent omhoog.

In het voorgaande derde kwartaal groeide de economie met 0,2 procent, geeft het CBS in de toelichting aan. Het was voor het eerst sinds halverwege 2012 dat er weer sprake was van een kwartaal met groei. Nederland had toen de recessie achter zich gelaten.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  6° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  5° / -1°
  10 %
Meer weer