CBS%3A+Nederland+nog+steeds+in+recessie
© CBS

CBS: Nederland nog steeds in recessie

De Nederlandse economie zit nog steeds in een recessie. In het tweede kwartaal van dit jaar kromp de economie met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het gaat om het vierde opeenvolgende kwartaal met krimp, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

'Wel is de krimp telkens kleiner geworden', aldus het CBS. Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar kromp de economie met 1,8 procent. De krimp in het afgelopen kwartaal is conform de verwachtingen van economen.

De export, die gezien wordt als de groeimotor van de Nederlandse economie, daalde in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Consumptie

Huishoudens gaven in het tweede kwartaal 2,4 procent minder uit aan goederen en diensten. Daarmee krimpt de consumptie nu al ruim twee jaar. Consumenten gaven vooral minder uit aan duurzame goederen zoals auto’s, kleding en meubels. Ze kochten ook minder voedings- en genotmiddelen. Wel gaf de consument door het relatief koude voorjaar meer uit aan aardgas dan verleden jaar.

Het bedrijfsleven investeerde 9,4 procent minder in het afgelopen kwartaal, het zesde achtereenvolgende kwartaal met krimp. 'De investeringen in de bouw liepen iets minder sterk terug. Ook de krimp van de investeringen in machines en computers was kleiner', aldus het statistiekbureau.

Productieverlies

De meeste bedrijfstakken hebben nog steeds te kampen met productieverlies. Maar in veel bedrijfstakken is de krimp wel kleiner geworden, constateert het CBS.

De bestedingen van de overheid namen met 0,5 procent af in het afgelopen kwartaal. 'Dit is volledig toe te schrijven aan de teruggelopen uitgaven aan het openbaar bestuur. Aan zorg is wel meer uitgegeven dan vorig jaar', aldus het CBS.

De Nederlandse economie, die al sinds het derde kwartaal van vorig jaar krimpt, ging in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,4 procent achteruit. Volgens de gangbare definitie is er sprake van recessie bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen van krimp.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  6° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  5° / -1°
  10 %
Meer weer