Water opslaan ook in brak grondwater

Ondergrondse wateropslag is in Zuid-Holland ook rendabel in gebieden met brak tot zout grondwater. Vooral de glastuinbouw kan hiervan profiteren. Dat meldt provincie Zuid-Holland.

Van de ondergrondse opslag zijn geschiktheidskaarten opgesteld en de provincie heeft haar Verordening Ruimte en Mobiliteit aangepast. Veel tuinders vangen regenwater op in bovengrondse bassins, maar dat is niet het hele jaar voldoende als buffer.

In gebieden met zoet grondwater, zoals het Oostland, wordt regenwater ook opgeslagen in de bodem. Deze voorraad heeft een grote capaciteit, relatief lage kosten en neemt bovengronds nauwelijks ruimte in.

Brak

Ondergronds water opslaan in gebieden met brak tot zout grondwater lijkt op het eerste gezicht minder logisch. Tuinders in Zeeland en Zuid-Holland deden in pilotstudies ervaring op met hemelwateropslag in brak tot zout grondwater.

KWR Watercycle Research Institute heeft de mogelijkheden in Zuid-Holland onderzocht in opdracht van de provincie met stichting Waterbuffer en LTO Noord Glaskracht. Ondergrondse waterberging blijkt kansrijk voor gietwatertekorten.

Kaarten

Sommige delen van Zuid-Holland zijn meer geschikt dan andere. Dat is te zien op geschiktheidskaarten voor de belangrijkste (glas)tuinbouwgebieden in de provincie.

Ook heeft de provincie in de verordening opgenomen dat in tuinbouwgebieden de bovenste grondwaterlaag in principe moeten gebruiken voor zoetwateropslag. Dit om ruimteconcurrentie te voorkomen met bijvoorbeeld warmte-koude-opslag.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer