Lelie 2.0 pakt virusprobleem aan

Programma Lelie 2.0 is officieel van start gegaan. Het moet leiden tot een gezondere teelt en verbetering van de afzetmogelijkheden.
Plantmateriaal

Lelie+2%2E0+pakt+virusprobleem+aan
© nieuwe oogst

Kees Burger, voorzitter van de KAVB-productgroep Lelie, ondertekende gisteren op de landelijke leliedag in Emmeloord de eerste intentieverklaring.

De deelname is vrijwillig, maar de sectorvoorzitter deed een dringend verzoek dat lelietelers zich voor 24 februari aanmelden.

Lelie 2.0 is ontwikkeld als reactie op de PLAMV-problematiek en omdat landen waar lelies naar toe gaan steeds meer fytosanitaire garanties vragen. ‘We moeten wennen aan het feit dat virussen een productiefactor is’, zegt Burger.

Programma Lelie 2.0 is ontwikkeld om een ziektevrije productie van lelies door de hele keten tot stand te brengen.

Burger: ‘Met Lelie 2.0 willen we het moment van zekerheid naar voren halen, naar voor het planten. Je moet dan weten wat voor virus het plantmateriaal bevat’.

Afzetlanden

Burger benadrukt dat de eisen van de BKD, zoals die nu gelden, gewoon van kracht blijven. Lelie 2.0 biedt telers een extra optie naast het reguliere keuringsprogramma.

Deelnemers aan Lelie 2,0 voldoen vanaf het eerste begin aan de productie aan de fytosanitaire eisen van de belangrijkste afzetlanden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer