Gedeelde+stikstofgift+eerste+snede
© Ruben Meijerink

Gedeelde stikstofgift eerste snede

Een gedeelde stikstofgift voor de eerste snede kan interessant zijn. Dat stelt projectmanager Wim Bussink van het Nutriënten Management Instituut (NMI). De opbrengstverhoging is echter beperkt: 100 kilo droge stof per hectare.

Bussink krijgt vragen van melkveehouders of gedeelde kunstmestgift voor de eerste snede aantrekkelijk is. Dit is niet het geval als voor de eerste snede een drijfmestgift wordt gegeven. In de praktijk gebeurt dit voor 90 tot 95 procent.

Het niet toegankelijk zijn van een perceel of een perceel op afstand kan een reden zijn om de drijfmestgift voorafgaand aan de eerste snede achterwege te laten.

De projectmanager denkt bij een gedeelde stikstofgift aan eenderde relatief vroeg en tweederde deel op een later moment. Dit kan in de verhouding 35/65 kilo zuivere stikstof zijn.

Krap aanbod

Vraag is of de lichte opbrengstverhoging van 100 kilo droge stof per hectare wordt goedgemaakt door de extra kosten voor het strooien en arbeid. Voordeel is een hogere grasproductie, als de melkveehouder een krap aanbod aan ruwvoer heeft.

Op 20 februari houdt Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) een themamiddag in Nijkerk over hoe veehouders meer voer van eigen land kunnen halen en hoe om te gaan met lagere gebruiksnormen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer