%27Maak+geen+hype+van+mineralenconcentraat%27
© nieuwe oogst

'Maak geen hype van mineralenconcentraat'

Mineralenconcentraat en spuiwater zijn interessante meststoffen om toe te passen. Ze zijn op de juiste plek in de bodem in te zetten. De werkingscoëfficiënt is punt van aandacht.

Tijdens een demonstratiemiddag, woensdag 8 mei bij PTC+ in Dronten, kregen akkerbouwers inzicht in de mogelijkheden van bemesten met mineralenconcentraat en spuiwater.

'Bij bemesten gaat het niet alleen om de soort meststof, wanneer en welke hoeveelheid, ook de plaats van toediening is belangrijk. Mest hoort niet op de grond, maar bij de wortelzone', zegt Herre Bartelema van het project Mineralen op Maat.

Reststromen

Met gebruik van gps-technieken en nieuwe toedieningsapparatuur zijn spuiwater en mineralenconcentraat bij rijentoepassing in de grond te gebruiken. De opbrengsten zijn vergelijkbaar met KAS.

Akkerbouwer Aard Robaard uit Dronten gebruikt sinds enkele jaren spuiwater. 'Ik vind het prettig om met reststromen te kunnen werken. Het is duurzaam en geeft een besparing om bemestingskosten.'

Onderzoeksrapport

Er zijn ook enkele kritische geluiden. Een onderzoeksrapport van Alterra maakt duidelijk dat de werkingscoëfficiënt van mineralenconcentraat in de akkerbouw op circa 85 procent ligt. Op grasland slechts 58 procent.

'Het bemestingsnormen zijn al krap. Als je 20 procent stikstof mist, kun je problemen krijgen. We moeten realistisch blijven en van het gebruik van mineralenconcentraat geen hype maken', aldus een akkerbouwer.

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer