Risico+omwonenden+onbekend
© Marcel Bekken

Risico omwonenden onbekend

Voor de Gezondheidsraad is het onduidelijk in welke mate omwonenden gezondheidsrisico's lopen bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op naastgelegen percelen.

Daarom adviseert de raad ook om een blootstellingsonderzoek uit te voeren en maatregelen te nemen om het risico voor omwonenden te minimaliseren.

De voorgestelde maatregelen zijn onder meer vooraf bepaalde spuitvrije zones en meer controle op het middelengebruik bij de landbouwers.

Grondig onderzoek

Resultaten van een blootstellingsonderzoek laten volgens de Gezondheidsraad nog wel drie tot vier jaar op zich wachten. Het betreft grondig onderzoek lopend over een langere periode, waarbij alle trajecten van blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen worden meegenomen.

De Gezondheidsraad presenteerde het advies 'Gewasbeschermingsmiddelen en omwonenden', eerder vandaag in Den Haag. Het bijbehorende rapport is overhandigd aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

Conclusies overleggen

Mansveld gaat de conclusies van de Gezondheidsraad bespreken met haar collega's van Economische Zaken en Volksgezondheid. LTO komt later vandaag nog met een reactie op het rapport.

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer