Geurts%3A+weinig+antwoorden+rapport
© cda

Geurts: weinig antwoorden rapport

Het gisteren verschenen rapport van de gezondheidsraad geeft wetenschappelijk bewijs dat er ruimte voor veehouderij in Nederland moet blijven. Maar over wel of niet vergunningverstrekkingen hervatten, waar gemeenten en provincies op zaten te wachten, geeft het geen antwoord. Dat stelt CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

'Uit het rapport klinkt duidelijk door dat omwonenden van veehouderijen om meer zekerheden vragen. Maar dat geldt ook voor agrarische ondernemers. Extra onderzoek waar de Raad over adviseert is wel mooi, maar moet er niet toe leiden dat er geen daadkracht wordt getoond.'

Haast maken

'De ruimte voor de veehouderij is er en moet er blijven, stelt het rapport. Die moet dan nu ook weer benut worden. Staatssecretaris Verdaas spreekt over een reactie vóór 1 maart hierover richting de Kamer. Ik mag hopen dat hij wat meer haast maakt. De onzekerheid voor de veehouderij heeft lang genoeg geduurd.'

Willekeur

Volgens de CDA'er toont het rapport daarbij eens te meer dat veehouders de verbinding met hun directe omgeving moet blijven zoeken. Of regelgeving rondom minimale afstanden locaal of landelijk vast moeten worden gesteld is voor hem nog niet duidelijk.

'Daarover moeten we in de Tweede Kamer verder spreken. Willekeur op locaal niveau is in ieder geval niet gewenst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer