België trots op positie fritesverwerking

Het is volgens Romain Cools van Belgapom prachtig dat België als land van 'de frietkot' nu ook het land is met de grootste aardappelverwerkende industrie.

Belgi%C3%AB+trots+op+positie+fritesverwerking
© Nieuwe Oogst

Waar Nederland de afgelopen jaren is blijven steken op een verwerkingscijfer van 3,5 miljoen ton, groeide België door van 3 miljoen ton in 2009 naar meer dan 4 miljoen ton verwerkte aardappelen in 2013.

Duitsland is in Europa de derde grootste producent van aardappelproducten met een verwerkingscijfer van iets meer dan 3 miljoen ton.

Onmiskenbaar

'Frites hoort onmiskenbaar bij België', vindt Cools. De secretaris van handelskoepel Belgapom gaf gisteren tijdens een studiedag voor aardappeltelers in Oudenaarde een verklaring voor de ontwikkeling van de Belgische verwerkende industrie.

Alle voorwaarden voor een voortvarende aardappelindustrie zijn volgens Cools in België aanwezig. 'De logistiek is hier prima, we liggen midden in een uitstekend teeltgebied. Verder zijn onze verwerkers voornamelijk sterke familiebedrijven die bereid zijn te investeren.'

60 miljoen euro

Cools laat cijfers zien waaruit blijkt dat de Belgische verwerkers op jaarbasis gemiddeld 60 miljoen euro investeren in hun productielocaties. Van de in België verwerkte aardappelen is ongeveer eenderde afkomstig uit het buitenland en dan vooral uit Nederland, Duitsland en Noord-Frankrijk.

Vanwege de verwerking van de grote hoeveelheden buitenlandse aardappelen is België wereldwijd ook de grootste importeur van consumptieaardappelen.

Multinationals

De sprong die België in de verwerking heeft gemaakt ten opzichte van Nederland, verklaart Cools door het feit dat de Nederlandse verwerkers vooral multinationals zijn.

'Als de grondstofprijzen in Europa hoog oplopen, dan zijn de multinationals eerder geneigd om hun productie naar elders in de wereld te verplaatsen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer