Geen archeologisch onderzoek bollenveld

Bollenpercelen moeten worden vrijgesteld van archeologisch onderzoek en een nieuwe archeologische waarden- en verwachtingenkaart is nodig. Dat advies krijgt gemeente Teylingen na onderzoek naar de verstoringsdiepte van bollenpercelen.

Geen+archeologisch+onderzoek+bollenveld
© Greenport Duin- en Bollenstreek

De verstoringsdiepte van de grond onder bollenpercelen is veel dieper dan voorheen door de gemeente werd aangenomen. De verstoring gaat tot wel 3 meter, blijkt uit het onderzoek.

Het onderzoek werd in opdracht van LTO Nederland in gemeente Teylingen in de Duin- en Bollenstreek uitgevoerd om de gevolgen van het agrarische gebruik van gronden voor de archeologie in kaart te brengen.

Verstoringsdiepte

Op twintig percelen in Voorhout en Sassenheim worden putten gegraven en boringen verricht. De waargenomen verstoringsdiepte bedraagt gemiddeld 130 centimeter en dat is veel dieper dan de 30 centimeter waar de gemeente tot op heden van uitgaat.

Volgens de onderzoekers zal dat voor alle bollenpercelen gelden. Op sommige testlocaties was de verstoringsdiepte zelfs 3 meter.

Landelijke pilot

Het onderzoek in Teylingen maakt deel uit van een landelijke pilot waarbij ook gemeenten Neder-Betuwe, Midden-Drenthe, Eersel en Peel en Maas zijn betrokken.

Onder het motto 'Mag het een onsje minder zijn?' wordt kennis verzameld over de diepte van de bodembewerking door de agrarische sector, in relatie tot de veronderstelde aanwezigheid van archeologie.

Ministerie

De resultaten van alle vier de onderzoeken gezamenlijk worden dit voorjaar aan het ministerie van OCW aangeboden.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer