Aardappeloogst+Belgi%C3%AB+hoger+dan+verwacht
© Nieuwe Oogst

Aardappeloogst België hoger dan verwacht

De totale aardappeloogst in België komt volgens de jongste raming van het PCA en Fiwap uit op 3,65 miljoen ton. Dat is 4 procent meer dan eerder verwacht.

De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI) publiceerde vorige maand nog een voorlopige raming voor de aardappeloogst van 3,5 miljoen ton.

De definitieve Belgische oogst kwam vorig jaar nog uit op 3,125 miljoen ton. In topjaar 2011 was dat 4,15 miljoen ton en in oogstjaar 2010 3,5 miljoen ton.

Op volle kracht

De fritesfabrieken in België draaien op volle kracht. Dat blijkt volgens Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) uit het feit dat er tot begin november al 1,1 miljoen ton aardappelen bij de fabrieken zijn afgeleverd.

BAI noemt het opvallend dat al veel vrije aardappelen zijn afgeleverd. In een stijgende markt kunnen verwerkers daardoor later in het seizoen meer gebruik maken van gecontracteerde aardappelen.

Aan de andere kant betekent het dat voor vraag uit het exportsegment minder product beschikbaar is.

Markt stabiliseert

Ondanks de uiteindelijk toch grotere oogst lijkt de aardappelmarkt in België zich juist te stabiliseren. Belgapom noteerde vrijdag voor alle rassen 12 euro per 100 kilo. Dat is gelijk aan vorige week.

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
Meer weer