Energiekosten+drukken+stemming+tuinders
© Nieuwe Oogst Monique Jansen

Energiekosten drukken stemming tuinders

Vier op de tien ondernemers in de glastuinbouw vinden dat de economische positie van hun bedrijf afgelopen jaar is verslechterd. Vooral de energiekosten drukken zwaar op het rendement.

Dat blijkt uit een enquête onder ruim 550 telers van groenten, bloemen en planten door LTO Glaskracht Nederland. Ruim 30 procent van de glastuinbouwleden van LLTB, ZLTO en LTO Noord Glaskrach deed mee aan de enquête.

Driekwart van de bedrijven kampt met gestegen energiekosten. Daarnaast noemen telers tegenvallende opbrengsten en de hoogte van de inkoopkosten de belangrijkste factoren die de positie van het bedrijf beïnvloeden.

Bloementeelt

Van de bloementelers verwacht 56 procent dit jaar een positief rendement te behalen. Dat is iets hoger dan bij de telers van glasgroente (53 procent) en potplantenkwekers (52 procent).

Van de bloementelers verwacht 15 procent een fors negatief rendement. De rendementsverschillen tussen bedrijven en teelten lijken daarmee groter te worden.

Een derde van de ondervraagde ondernemers heeft extra krediet nodig voor investeringen of rekening courant; dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar.

Toekomst

De ondernemers zijn relatief positief over de toekomst. Tweederde van de ondernemers heeft vertrouwen in de toekomst van het bedrijf.

Bijna de helft van de ondernemers geeft aan te investeren. Het gaat hierbij vooral om vervangingsinvesteringen, energiebesparing en energie-innovaties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer