%27Glastuinbouw+toont+licht+economisch+herstel%27
© Thierry Schut

'Glastuinbouw toont licht economisch herstel'

De Nederlandse glastuinbouw heeft zich in 2012 enigszins hersteld van het rampjaar 2011. Ruim de helft van de ondernemers denkt dit seizoen winst te behalen.

Dit blijkt uit een enquête die de landelijke vakgroep LTO Glaskracht Nederland onlangs onder de leden van LLTB, ZLTO en LTO Noord Glaskracht heeft gehouden.
Twee van de drie ondernemers hebben vertrouwen in de toekomst van hun bedrijf. Zo’n 12 procent denkt binnen vier jaar het bedrijf te zullen beëindigen.

Voor seizoen 2012/2013 verwacht 53 procent van de glastuinders tot een positief rendement te komen. Dat is een aanzienlijk optimistischer beeld dan een jaar geleden toen 34 procent zwarte cijfers verwachtte.

Negatief

Het verwachte rendement van de snijbloemen (57 procent) en potplanten (58 procent) ligt hoger dan in de glasgroenten (49 procent). Eén op de vier ondernemers ervaart het afgelopen teeltseizoen als negatief voor de economische situatie voor zijn bedrijf.

De opbrengst van producten in de glastuinbouw ontwikkelt zich gemiddeld positief. De ondernemers geven aan dat de energiekosten de grootste negatieve invloed hebben op de bedrijfsvoering ondanks de energiebesparingen en verduurzaming in de sector.

Investering

De helft van de ondernemers blijft investeren. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om vervangings-investeringen. Op de tweede plaats komen volgens de enquête energiebesparende en energie-innoverende maatregelen.

De schaalvergroting in de sector zal minder snel gaan dan voorheen: slechts een van de tien bedrijven investeert in bedrijfsuitbreiding.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer