'Omslag nodig in aanpak BVD en IBR'

Het gaat de goede kant op met BVD, zegt dierenarts Linda van Duijn van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Dat geldt ook voor IBR. Meer veehouders doen mee aan bestrijdingsprogramma’s en er worden meer dieren gevaccineerd.‘Maar als we zo doorgaan, komen we er nooit helemaal van af, waarschuwt Henk Kuijk van diergeneesmiddelenfabrikant MSD.

De GD gaat voor de productschappen regelmatig na hoe het staat met BVD. Het aantal infecties daalt, constateert Linda van Duijn. Lag in 2004 de BVD-besmetting in de melkveehouderij op 26 procent, in 2008 was dat 19,4 procent. En in 1012 is met 12,7 procent sprake van een duidelijke stap in de goede richting.

Echt uit de weg ruimen is met een individuele aanpak niet mogelijk, denkt Henk Kuijk, eerder praktiserend dierenarts en nu werkzaam bij MSD Animal Health.

Verhoog weerstand

Om van BVD en IBR verlost te raken moet volgens Kuijk meer gebeuren dan het inzetten van entstof. ‘Met vaccineren alleen hebben we nog nooit een dierziekte uitgeroeid.’ In het denken en doen van veehouders is een omslag nodig. Zorg voor een goede algemene weerstand door goede voeding en verzorging, houd de infectiedruk laag door BVD-dragers te verwijderen en verhoog de specifieke weerstand door vaccinatie, is zijn advies.

Lees meer hierover deze zaterdag in het Vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst

Wiebe Dijkstra

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer