Veenweideboer+bodem+in+voor+meer+gras
© Ulco Wesselink

Veenweideboer bodem in voor meer gras

Boeren in het westelijk veenweidegebied beginnen dit najaar met de BodemConditieScore. Met dit online meetinstrument kunnen zij hun bodemconditie verbeteren, wat leidt tot een betere mineralenbenutting, hogere grasproductie en meer melk.

De BodemConditieScore werd donderdag gepresenteerd tijdens de druk bezochte twaalfde Innovatiedag op de proefboerderij in Zegveld, met als thema ‘Meer gras, meer melk’. Wageningen UR en adviesbureau Boerenverstand hebben het instrument ontwikkeld.

Ook het Louis Bolk Instituut, Wageningen UR Livestock Research en Aquator hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de BodemConditieScore. PPP-Agro Advies en het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) gaan er in het Westen mee aan de slag.

Verbeteren

Doel is de boer beter en praktisch inzicht te geven in de kwaliteit van de bodem en hoe deze te verbeteren. Onderzoek in de Noord-Hollandse Beemster heeft uitgewezen dat deze visuele bodembeoordeling bijzonder goed overeenstemt met chemische analyses.

‘Dat wil zeggen dat een getrainde boer de kwaliteit van de bodem aan de hand van acht kenmerken zelf kan beoordelen’, verklaart onderzoeker Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut.

Website

Op de website mijnbodemconditie.nl kunnen melkveehouders een veldformulier met handleiding downloaden om hun scores op het land te verzamelen. Die kunnen ze invoeren op de website en dan berekent het programma de bodemconditie. Daarna volgen tips om de mineralenbenutting te verbeteren.

Helemaal nieuw is de BodemConditieScore niet. Eerder dit jaar heeft Frank Verhoeven van Boerenverstand het instrument uitgerold in de Noord-Hollandse Beemster onder 120 melkveehouders van CONO die aan het Caring Dairy-programma meedoen. Ook Royal FrieslandCampina schijnt nu belangstelling te hebben om de BodemConditieScore onder haar boeren uit te zetten.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost-West

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer