Sector en Rabo: hulp bij modernisatie glas

Economische Zaken moet helpen met de herstructurering in de glastuinbouw. Dat is de boodschap die de glastuinbouwsector en de Rabobank gisteren uitdroegen tijdens het rondetafeloverleg over de tuinbouw met de Tweede Kamer.

Sector+en+Rabo%3A+hulp+bij+modernisatie+glas
© Monique Jansen

De herstructurering van de glastuinbouw komt nog niet op gang, meldt Ruud Huirne, directeur Food & Agri Nederland bij de Rabobank. Ondernemers die eigenlijk willen stoppen, kunnen hun bedrijf niet verkopen en blijven doorproduceren, zegt hij.

‘Die bedrijven moet je helpen, want ze belemmeren andere ondernemers die willen herstructureren.’

Kaders creëren

Huirne denkt dat de landelijke overheid kaders moet creëren om oud glas op te ruimen. Dat hoeft volgens hem niet per se met een financiële bijdrage, maar kan ook door actief bij te dragen aan nieuwe infrastructuur.

Hij benadrukt dat banken willen financieren, mits bedrijven een goed ondernemingsplan hebben. Areaaluitbreiding is volgens hem daarbij niet de insteek.

Garantstelling

LTO Glaskracht ziet met betrekking tot vernieuwing veel in een garantstelling. Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland bracht dit onder de aandacht bij de Kamerleden.

Het idee is dat een gebiedsontwikkelingsmaatschappij glastuinbouwbedrijven - tegen marktprijs - in portefeuille neemt. Het gebied wordt dan na herstructurering opnieuw op de markt gebracht.

‘Banken financieren dergelijke constructies meestal pas als 70 procent van de grond is verkocht. Daardoor komen dergelijke projecten vaak niet van de grond,’ zegt Van Ruiten.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer