LTO Fryslân: uitstel ganzenverordening

De provinciale ganzenaanpak is volgens LTO Noord Fryslân nog niet praktijkgereed. Daarom is uitstel van de ingangsdatum voor de Friese Verordening schadebestrijding nodig.

LTO+Frysl%C3%A2n%3A+uitstel+ganzenverordening
© Ida Hylkema

Bij de vergadering van Provinciale Staten (PS) op woensdag 27 november staat de vaststelling van de Verordening schadebestrijding dieren Fryslân 2013 op de agenda.

'De reden voor ons verzoek om uitstel is dat de afspraken over de ganzenaanpak in het IPO/G7-akkoord nog onvoldoende gereed zijn voor uitvoering', stelt provinciaalsecretaris Jurjen Kingma.

Winterrust

Er kan daarom volgens Kingma nu nog niet per 1 januari 2014 worden overgegaan tot de ook overeengekomen winterrust voor ganzen.

'Het IPO/G7-akkoord bestaat uit een package-deal van afspraken. LTO Nederland toetst momenteel aan de hand van een checklist per provincie de stand van zaken.'

Maatregelen

Een groot aantal van de afgesproken maatregelen blijkt volgens Kingma in Friesland nog niet geregeld. Zo is de ontheffing voor het jaarlijks schieten van koppelvormende ganzen in ontwikkeling.

Ook zijn er nog geen ganzenvangers voor het jaarlijks vangen en doden van standganzen aangewezen.

'Wij zijn daarom van oordeel dat uitstel van de ingangsdatum voor de Friese Verordening schadebestrijding hiervan een logisch gevolg moet zijn', benadrukt Kingma.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer