Attent op leverbot in natte gebieden

De werkgroep leverbotprognose verwacht geen ernstige leverbotinfecties. Dat blijkt uit de zojuist afgegeven definitieve prognose voor najaar en winter 2013-2014.

De werkgroep denkt wel dat zich op sommige bedrijven toch problemen kunnen voordoen. Vooral in Zuidwest-Nederland en tussen de grote rivieren is een infectie te verwachten. Hetzelfde geldt voor bedrijven in gebieden met een verhoogde waterstand.

De droge zomer zorgde op de meeste plaatsen voor weinig infecties. In gebieden waar het ondanks de langdurige droogte vochtig bleef, overleefden slakken van de voorjaarsinfectie van dit jaar dieper in de grond.

Die kunnen samen met een mogelijke najaarsinfectie op sommige bedrijven toch voor problemen zorgen.

Behandeling

Werkgroep Leverbotprognose adviseert om op schapenbedrijven, waar vorig jaar een leverbotbesmetting plaatsvond, te controleren of schapen een infectie opliepen.

Als bij mestonderzoek leverbot wordt aangetoond, adviseert de werkgroep om, in overleg met de eigen dierenarts, de schapen te behandelen en te verweiden. Bij voorkeur naar goed ontwaterde percelen.

Rundvee

Ook bij rundvee is de kans groot dat op de bedrijven waar afgelopen herfst en winter leverbot voorkwam een infectie plaatsvond. De werkgroep adviseert om vanaf januari rundvee door middel van mestonderzoek te controleren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer