Schapenhouders+wensen+duidelijkheid
© LTO Nederland

Schapenhouders wensen duidelijkheid

Schapenhouders hebben behoefte aan tijdige duidelijkheid over de vraag of ze in een nieuw seizoen gebruik kunnen maken van grond van terreinbeherende organisaties. De LTO-vakgroep Schapenhouderij roept die organisaties op om daar bij het afsluiten van pachtovereenkomsten meer rekening mee te houden.

Vakgroepvoorzitter Nico Verduin stelt vast dat contracten vaak pas op het laatste moment worden afgesloten. Hij wijst op de herder op de Veluwe die de afgelopen tijd in het nieuws was. Die kreeg in april, de maand dat het beheer moet starten, van Natuurmonumenten de mededeling dat hij de opdracht niet zou krijgen.

Minimaal half jaar

'Een schapenhouder heeft minimaal een half jaar nodig voor aanvang van een pachtperiode of project om de bedrijfsvoering af te stemmen en goed in te spelen op de situatie. Of, als het niet doorgaat, om alternatieven te zoeken', zegt de vakgroepvoorzitter.

Een probleem is ook dat de looptijden meestal erg kort zijn. 'Dat maakt het voor ondernemers heel moeilijk de kwaliteit van het beheer goed te waarborgen, want het effect van goed beheer is vaak pas na enkele jaren meetbaar', aldus Verduin.

Meer aandacht

Hij dringt er sterk op aan dat terreinbeheerders, maar bijvoorbeeld ook waterschappen, meer beleidsmatige aandacht geven aan het beheer met schapen. 'Wij willen naar meer uniforme en langlopende contracten. Daar zouden we graag over in gesprek gaan met de betrokken partijen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer