Bezorgdheid+LTO+over+I%26amp%3BR+importschapen
© Nieuwe Oogst

Bezorgdheid LTO over I&R importschapen

Onlangs kwam aan het licht dat vorig jaar zo'n 40.000 geïmporteerde schapen niet in de I&R-database van Dienst Regelingen zijn opgenomen. LTO Nederland is zeer bezorgd over de mogelijke gevolgen van niet traceerbare dieren.

De land- en tuinbouworganisatie bracht die bezwaren over aan het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Verder heeft LTO Nederland beide organisaties met klem verzocht ervoor te zorgen dat de aansluiting van de twee databases - Traces en I&R database - zo spoedig mogelijk wordt gerealiseerd.

Bestrijding dierziekte

Bij de bestrijding van besmettelijke dierziektes is tracering van dieren noodzakelijk om tot een adequate afweging van bestrijdingsmaatregelen te komen, geeft LTO aan.

'Wanneer tracering niet mogelijk is, kunnen de gevolgen zeer groot zijn voor de veehouderijsector en maatschappij.''

Traces

Uit regulier onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren blijkt dat duizenden importdieren wel in de Traces-database voor importdieren waren gemeld, maar niet in de I&R database schapen en geiten.

Het ministerie van Economische Zaken heeft aangegeven dat er hard aan wordt gewerkt om te achterhalen wat er met de importdieren is gebeurd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer