Ruil asbest voor zonnepanelen vlot niet

Boeren en tuinders maken slechts beperkt gebruik van provinciale subsidieregeling 'Asbest eraf, zonnepanelen erop'. Dat lijkt alles te maken hebben met het beperkte financiële voordeel dat de regeling biedt.

In Zuid-Holland hebben tot nu toe dertien boeren gebruik gemaakt van de regeling, terwijl de provincie op vierhonderd aanvragen had gerekend. Overijssel ontving 39 aanvragen de afgelopen maanden. Uit de andere provincies komen vergelijkbare signalen.

Volgens Willem de Kleijn, beleidsadviseur bij provincie Zuid-Holland, is er aanleiding genoeg om binnenkort in IPO-verband (InterProvinciaal Overleg) de subsidieregeling te evalueren en wellicht de voorwaarden aan te passen.

Beperkte subsidie

Arnout Goeman, teamleider van LTO Energie, kan zich goed voorstellen dat de animo voor de regeling beperkt is. 'Je ontvangt met 3 euro per vierkante meter een beperkte subsidie die gepaard gaat met forse verplichtingen.'

Asbest op het dak is volgens hem in veel gevallen een reden om af te zien van investeren in zonnepanelen, zegt Goeman. 'Ondernemers zien op tegen de hoge kosten van asbestsanering. In die zin kan je concluderen dat regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ tekort schiet.'

Verbod

Op boerendaken in Nederland ligt nog meer dan 90 miljoen vierkante meter aan asbestdakplaten. Vanaf 2024 geldt een verbod op asbestdaken en asbestgolfplaten.

Om de overgang van asbestdaken naar daken met zonnepanelen te bespoedigen is de regeling Asbest eraf, zonnepanelen erop’ ingevoerd die in de loop van dit jaar in alle provincies is opengesteld.

Berrie Klein Swormink

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer