Kavelruil voor toekomst Gelderse Vallei

Melkveehouder Wim van den Tweel in Achterveld hoopt dat grondeigenaren en -gebruikers donderdag instemmen met het initiatief Verkavelen voor Groei in de Gelderse Vallei.


LTO Noord-afdelingen Barneveld, Vallei en Heuvelrug en De Liniedijk houden dan een startavond waarop het besluit wordt genomen om te beginnen met kavelruil.

Van den Tweel roept grondeigenaren op naar de bijeenkomst te komen. 'We krijgen nu de kans in ons gebied en die kans moeten we grijpen', vindt hij.

Lange termijn

De melkveehouder kijkt hierbij niet alleen naar de voordelen op de korte termijn, maar ook naar de lange termijn. 'De kinderen moeten ook met het bedrijf verder willen. Anders zeggen die: 'Bekijk het maar.''

Om het platteland in de Gelderse Vallei levend te houden, is volgens de ondernemer bedrijfsovername erg belangrijk, evenals een goede landbouwstructuur.

Maïs op afstand

Van den Tweel heeft 24 hectare grond in gebruik. Daarvan is 8,5 hectare veldkavel. De drie kavels liggen op 500 meter, 1,5 kilometer en zelfs 13 kilometer van zijn bedrijf. De melkveehouder teelt noodgedwongen maïs op afstand.

Volgens de ondernemer is dit niet ideaal omdat de draagkracht van de grond dit niet altijd toelaat. Jongvee op afstand blijkt ook geen optie vanwege het toezicht dat er niet is. Ook ontbreekt het aan omheining en drinkwater voor het vee.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer