Boeren betalen minder in Rijnlanden

Boerne in het werkgebied van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaan minder waterschapsbelasting betalen. Het waterschap past de kostentoedeling aan.

Het bestuur van De Stichtse Rijnlanden heeft besloten om de waterschapsbelastingen voor grondeigenaren op een andere manier te verdelen. Hierbij sluit het aan bij de lijn die andere waterschappen in Nederland kiezen.

Grondeigenaren betalen belasting voor hun onverharde (grasland en plantsoenen) en verharde arealen grond (bijvoorbeeld wegen). De kosten voor onbebouwde grond worden anders verdeeld.

Belasting voor verharde oppervlakten wordt hoger, voor onverharde grond gaat de belasting iets omlaag.

'Er is veel strijd gevoerd binnen het waterschap voor een meer rechtvaardige kostentoedeling. Dat is nu gelukt', reageert secretaris Theo Stam van LTO Noord Utrecht.

Kostenstijging

Gemeenten en provincies hebben veel wegen, daarom betekent dit vooral voor hen een kostenstijging. Burgers (zonder veel grond) merken niets van deze verandering. De totale hoeveelheid belasting voor ongebouwde grond wijzigt hierdoor overigens niet.

Door kostenstijgingen gaan de tarieven voor waterschapsbelastingen volgend jaar voor huishoudens met gemiddeld 3 procent omhoog.

Bodem

De bodem van de reserves van het waterschap komt nu wel in zicht, meldt De Stichtse Rijnlanden. Om ervoor te zorgen dat de kostenstijgingen niet volledig worden doorbelast aan de belastingbetaler, gaat het waterschap vanaf 2014 flink bezuinigen.

Deze bezuinigingen lopen op van 5 miljoen euro in 2014 tot 11 miljoen in 2017. Dat is ongeveer 10 procent van de totale waterschapsbegroting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer