Besturen+en+directie+HDSR+functioneren+niet
© Nieuwe Oogst

Besturen en directie HDSR functioneren niet

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) presteert niet optimaal. Dat komt door de bestaande cultuur en het gebrekkige onderlinge functioneren van de directie en verschillende besturen. Dat concludeert adviesbureau BMC.

Onder meer blijkt de verdeling van de rollen en verantwoordelijkheden tussen Algemeen bestuur (AB) en Dagelijks bestuur (DB) niet helder te zijn.

Daardoor zijn de interne sturing en communicatie niet op orde. Verder worden regelmatig toezeggingen binnen de organisatie niet nagekomen. Zowel AB, DB als directie voelen zich wederzijds vaak niet goed geïnformeerd en begrepen. Hierdoor bestaan ernstige spanningen tussen die drie.

Hapsnap

De opzet en voortgang van projecten worden niet transparant voorgelegd, maar hapsnap en mistig. Begrotingen worden niet goed in de hand gehouden en er is onduidelijkheid over doelen en inzet van middelen.

Financiële verrassingen in projecten na afloop zijn dan het gevolg, constateert BMC. Veranderingen in de bedrijfscultuur zijn daarom noodzakelijk.

Functioneringsonderzoek

Het adviesbureau beoordeelde afgelopen maanden op verzoek van het algemeen bestuur het functioneren van het algemeen bestuur, het dagelijks bestuur en de ambtelijke organisatie van het waterschap.

Aanleiding daarvoor zijn de kredietoverschrijding en –bijstelling bij project de Energiefabriek en de watergebiedsplannen Kamerik/Kockengen en Zegveld/Oud-Kamerik.

Extra vergadering

Het rapport 'Bouwen aan vertrouwen' wordt 16 januari besproken tijdens een extra vergadering van het algemeen bestuur.

Klik voor het complete rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  21° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 5°
  10 %
Meer weer