Voermengwagen+werkt+op+zware+accu
© nieuwe oogst

Voermengwagen werkt op zware accu

Met de Biga Volt heeft Peecon een alternatief voor de zelfrijdende voermengwagen. De getrokken voermengwagen heeft in het chassis een zware accu en kan daarmee zelfstandig mengen.

Op Agritechnica stond de machine achter een New Holland verreiker LM 5040 Plus. Bij de ruwvoerkuilen is de verreiker los te koppelen. Dankzij vier 96 Volt zware accu’s kan de voermengwagen tijdens het laden al vast beginnen met het mengen.

Met een snelkoppeling en één of twee hydraulische poten is de voermengwagen snel los te koppelen. ‘Voordeel is dat de verreiker of trekker met voorlader voor ander werk beschikbaar blijft’, zegt Arno Brosens van Peecon.

De chauffeur laad, mengt en voert zonder zijn cabine te verlaten, omdat de mengwagen eenvoudig met een king-pin-trekhaak aan- en af te koppelen is.

Stationaire machine

De voermengwagen is een bestaande stationaire machine die door Peecon op wielen is gezet. Een zware elektromotor met doorgaande as zorgt voor de aandrijving van de twee verticale mengers.

De stroom komt uit vier accupakketten die samen goed zijn voor 384 volt. De batterijen zijn vergelijkbaar met die van elektrische heftrucks. De accu’s kunnen twee ladingen voer mengen. Daarna moet de Biga Volt 8 uur aan de laadpaal.

Onderhoud

De accu’s zitten in het chassis, met voorin ruimte voor de accu-snelladers. Voor het onderhoud van de accu’s kan de mengbak hydraulisch kippen. De accu’s gaan bij goed onderhoud tien jaar mee. Het is mogelijk om de accu’s te huren.

De Biga Volt voermengwagen is er van 16 tot 25 kuub. De kleinste machine weegt zonder accu’s 4.605 kilo. De batterijen wegen bij zo’n machine 2.250 kilo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  12° / 9°
  30 %
Meer weer