Weer drukt aanvoer, sierteeltprijs hoger

Zacht en nat weer in oktober drukte het aanbod van bloemen en planten op FloraHolland. Het volume kromp bijna 5 procent in vergelijking met dezelfde maand van 2012. De gemiddelde prijs lag met 35,3 cent per stuk anderhalve cent hoger dan vorig jaar.

Weer+drukt+aanvoer%2C+sierteeltprijs+hoger
© FloraHolland

De maand kende een paar specifieke bloem- en plantondersteunende verkoopmomenten. Nieuw in dit kader was op 7 oktober ‘een 10 voor de juf’. Dit initiatief moet zich de komende jaren verder bewijzen.

Belangrijker qua omvang was de aanloop naar Allerheiligen op 1 november. Prijzen bewogen zich op een hoger niveau dan in 2012. Ook de omzetplus van export in september, na een periode van een half jaar van alleen maar minnen, is bemoedigend.

Allerheiligen

Chrysanten voerden de boventoon in de periode richting Allerheiligen. De Pluischrysant piekte in prijs. Met 47,5 cent per steel viel deze ruim 11,5 cent hoger uit dan vorig jaar, grotendeels verklaarbaar uit een 13,6 procent kleinere aanvoer.

Troschrysanten deden het relatief nog beter. Bij minder stelen (3,3 procent minder) werd een omzetgroei van 9 procent geboekt. Roos en Lelie noteerden eveneens hogere middenprijzen bij een kleiner aanbod. Gerbera was stabiel nagenoeg stabiel in prijs bij ruim 6 procent minder stelen.

Potchrysant

Bij kamerplanten is Potchrysant een belangrijk product in oktober in verband met Allerheiligen. De middenprijs viel met 82,7 cent per stuk weliswaar ruim 4 cent hoger uit dan in 2012 bij een lagere omzet. Dat heeft volgens FloraHolland te maken met de lokale concurrentie in het buitenland.

Kamerplanten realiseerden in oktober 2013 1,2 procent minder omzet dan vorig jaar bij 2,5 procent minder potten. Gemiddeld noteerde een pot 1,666 euro; een stijging van ruim 2 cent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer