Boer%3A+dijk+Eemskanaal+is+niet+goed
© NVT

Boer: dijk Eemskanaal is niet goed

Bewoners aan de Washuisterweg in Ten Boer zijn bezorgd over de staat van de dijk langs het Eemskanaal. 'De dijk is nog steeds niet goed', zegt melkveehouder Willem van Cooten die op 500 meter afstand van de dijk woont.

De kleikist die waterschap Noorderzijlvest begin vorig jaar plaatste, een tijdelijke maatregel, is over een plek van 100 meter 60 centimeter weggespoeld, merkte Van Cooten. 'De klei spoelt weg omdat de damwand op sommige plekken te laag is.'

Lapmiddel

Waterschap Noorderzijlvest plaatste grindslurven en brengt weer klei aan. 'Een lapmiddel', vindt Van Cooten. 'De dijk blijft te nat.'

De bewoners pleiten voor een nieuwe damwand van 80 centimeter. 'Die damwand is wel van Woltersum tot 1 kilometer buiten het dorp geplaatst. De oplossing is om de damwand tot aan Garmerwolde toe te vernieuwen. Dat gaat om een lengte van 5 à 6 kilometer.'

Mogelijke dijkdoorbraak

Van Cooten moest begin januari 2012 zijn koeien evacueren vanwege een mogelijke dijkdoorbraak door het hoge water.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer