Boer+vertrouwt+iets+meer+in+toekomst
© Nieuwe Oogst

Boer vertrouwt iets meer in toekomst

Het vertrouwen van Nederlandse boeren in de toekomst steeg in het derde kwartaal van 2013 licht ten opzichte van het voorgaande. De stijging van het vertrouwen was het sterkst in de akkerbouw, blijkt uit de Agro Vertrouwensindex.

In de melkvee-, pluimvee- en varkenshouderij steeg de Agro Vertrouwensindex eveneens, maar in de tuinbouwsectoren daalde die. In de helft van de sectoren houden ondernemers rekening met negatievere ontwikkelingen de komende twee à drie jaar.

De index is een combinatie van de stemming onder ondernemers over de huidige situatie en de verwachtingen voor de komende twee à drie jaar.

Akkerbouw

Het meest opvallend is het toegenomen vertrouwen in de akkerbouw. Het groeiseizoen kende door een koud voorjaar een late start, maar er kon meestal onder goede omstandigheden worden geoogst.

Akkerbouwers verwachten dat de opbrengst van verschillende gewassen stijgt. Dat is mede gebaseerd op noteringen in diverse markten. Zo daalden bijvoorbeeld de graanprijzen niet zo hard als in het tweede kwartaal werd verwacht.

Glastuinders

Onder glastuinders verslechterde de stemming in het derde kwartaal verder. Dat komt voornamelijk door negatieve verwachtingen voor de komende twee tot drie jaar. Prijsverlagingen lijken hier een grote rol te spelen.

Vooral in de tomatenteelt leidde ook dit jaar een ruim aanbod tot lage opbrengstprijzen.

Melkveehouders

Melkveehouders waren opnieuw iets optimistischer gestemd. De melkprijzen stegen, de ruwvoerwinning verliep ondanks het late voorjaar redelijk en de prijzen van krachtvoer daalden iets.

Pluimveehouderij

In de pluimveehouderij is de stemming over de huidige situatie minder positief, maar verbeterde de toekomstverwachting licht door een verwachte kostendaling.

De eierprijzen waren in augustus zeer laag, juist in een jaar dat de financieringslasten als gevolg van het einde van de kooihuisvesting per 1 januari 2012 nog zwaar wegen op de bedrijfsresultaten.

Varkenshouderij

De stemming in de varkenshouderij was dit kwartaal beter. Mogelijk dankzij iets hogere vleesprijzen en door de daling van mengvoerkosten, die zich in 2013 aftekent. De verwachtingen voor de komende twee tot drie jaar zijn iets minder positief.

De Agro Vertrouwnsindex is onderdeel van de Confidence Index van de Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca. Nederland sluit hiermee aan bij boerenbarometers in Duitsland, Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Polen, Hongarije, Roemenië en Italië.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer