'Bewaring vraagt extra aandacht'

Door het warmere weer met vooral hoge nachttemperaturen is het drogen/inkoelen van aardappelen dit najaar lastig. Bovendien kan rot zich makkelijker uitbreiden bij een hogere temperatuur.

Rassen met problemen zijn volgens Jeroen Willemse van DLV Plant Fontane, Ramos, Lady Olympia en Agria. In de loop van deze week werden vooral de nachttemperaturen lager en kregen akkerbouwers meer droogmogelijkheden.

Willemse constateert dat er veel percelen aardappelen zijn gerooid waar in meer- of mindere mate rot voorkomt.

Akkerbouwers moeten dergelijke partijen de komende tijd goed in de gaten houden. Na drie tot vier weken is eigenlijk pas te zien of de partij geschikt is voor langere bewaring.

Rotte knollen

Het advies van Willemse is om partijen aardappelen met (veel) rotte (moeder)knollen en waar versmering is opgetreden op een producttemperatuur van 13 à 14 graden te houden. Eventueel opwarmen met een kachel, zodat regelmatig met drogende lucht is te ventileren.

‘Het is belangrijk om deze producttemperatuur voorlopig vast te houden. Dus bij een koude nacht kachels inzetten. Zorg wel dat de temperatuur van het product niet hoger wordt dan 16 graden Celsius, aangezien dan het rottingsproces sneller gaat’, zegt Willemse.

Drukplekken

Bij partijen aardappelen met nauwelijks of geen rotte knollen die (nagenoeg) droog zijn, is bij automatische bewaring het programma in te stellen op ‘bewaren’. Beperking van draaiuren is hier belangrijk om drukplekken te voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer