ABN+Amro%3A+groeiende+afzet+voor+frites
© Nieuwe Oogst

ABN Amro: groeiende afzet voor frites

Op de langere termijn groeit de wereldwijde vraag naar aardappelproducten jaarlijks 2,5 procent. Er zijn daarom groeiende afzetmogelijkheden voor de Nederlandse fritesindustrie.

Dat stelt ABN Amro in haar sectorupdate over de aardappelverwerkende industrie. Vooral in Azië en Zuid-Amerika, maar ook in het Midden-Oosten en Rusland neemt de vraag naar aardappelproducten toe.

In Europa en de Verenigde Staten vindt er geen marktgroei meer plaats. De toenemende bezorgdheid van de consument over obesitas heeft in West-Europa een drukkend effect op de afzet.

Productiecapaciteit

De Nederlandse bedrijven verwerkten in 2012 ongeveer 3,6 miljoen ton aardappelen. In de eerste drie kwartalen van 2013 liep de hoeveelheid verwerkte aardappelen met 4,7 procent terug.

De verwerkende industrie had in de eerste kwartalen te maken met een tekort aan grondstoffen.

Op de Europese markt ondervindt de Nederlandse verwerkende industrie veel concurrentie van verwerkende bedrijven uit België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Vooral in België is de productiecapaciteit de afgelopen jaren sterk uitgebreid.

Concurrentiepositie

De internationale concurrentiepositie van de Nederlandse bedrijven is sterk door het grote innoverende vermogen, de goede kwaliteit van de beschikbare grondstoffen en de eindproducten en door de samenwerking in de keten.

De concurrentiepositie wordt verzwakt door de grote volatiliteit van de grondstofprijzen, de hoge vrachtkosten en handelsbelemmeringen en importrestricties van enkele landen als Zuid-Afrika.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer