Aardappelbewaarders+wachten+op+35+euro
© Studio Kastermans

Aardappelbewaarders wachten op 35 euro

De trend in de aardappelmarkt is nog altijd opwaarts. Analisten gaan ervan uit dat de laatste langbewaarders wachten op marktprijzen van minimaal 35 euro per 100 kilo.

De prijsvorming op de aardappelmarkt verloopt volgens Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) met horten en stoten. Aanvankelijk was 30 euro voor een bepaalde periode een barrière.

Nu dat obstakel eenmaal genomen is, lijkt de actuele marktprijs snel door te stijgen. Deze week noteerden de landbouwbeurzen in Emmeloord en Goes en de handelsbeurs in Rotterdam 1,50 tot 3 euro hoger per 100 kilo.

De notering voor fritesgeschikte aardappelen komt uit op 29 tot 33 euro, waarbij de hoogste prijzen betaald worden voor Agria.

Exportsegment

Fritesfabrikanten ondervinden veel concurrentie van het exportsegment. De vraag vanuit Engeland houdt nog steeds aan. Verder lijken ook de chipsverwerkers niet genoeg grondstof te hebben om de periode tot de nieuwe aardappeloogst te overbruggen.

Voor export lopen de noteringen inmiddels op tot 35 euro per 100 kilo af teler. Het aanbod droogt echter snel op. De laatste langbewaarders zullen hun product pas loslaten als ze een goede prijs betaald krijgen.

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer