Wereldwijde maïsoogst top: voerprijs daalt

Wereldwijd pakken de maïsoogsten goed uit. Het ruime aanbod zorgt voor groeiende voorraden en heeft een drukkend effect op de prijzen.

Wereldwijde+ma%C3%AFsoogst+top%3A+voerprijs+daalt
© Twan Wiermans

Voerfabrikanten verwerken zo veel mogelijk korrelmaïs in hun voeders. Dat schrijft vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst deze week. De lage prijs van korrelmaïs heeft alles te maken met een goede oogst van maïs wereldwijd.

De teeltomstandigheden waren lang niet altijd en overal optimaal. Toch pakken de totaalopbrengsten goed uit. Dat heeft ook te maken met toegenomen arealen in sommige landen.

Meer dan in 2012

Definitieve cijfers zijn er nog niet, omdat de oogst van maïs op het noordelijk halfrond in diverse landen nog gaande is. Marktkenners ramen de wereldwijde oogst van korrelmaïs in 2013 op 965 miljoen ton. Dat is ongeveer 100 miljoen ton meer dan in 2012.

Ook in de Europese Unie (EU) pakt de maïsoogst gunstiger uit dan vorig jaar. Het Duitse maïscomité (DMK) schat dat er in de EU dit jaar totaal ruim 66 miljoen ton korrelmaïs van het land wordt gehaald.

Dat is ruim 8 miljoen ton meer dan in 2012 toen de oogst flink tegenviel.

Maïsprijs

Een bushel (25,4 kilo) maïskorrels is op de wereldmarkt bijna 4,5 dollar - zo'n 3,26 miljoen euro -waard. Sinds eind 2010 is de maïsprijs niet zo laag geweest. De afgelopen twee jaar liep de maïsprijs op tot ruim 7 dollar per bushel.

Marktanalist Arie van Dijk van adviesbureau Stigevo in het Brabantse Giessen verwacht dat de maïsprijs verder kan zakken tot zo’n 4,25 dollar per bushel.

Hij voorziet dat het relatief lage prijsniveau tot ver in 2014 aanhoudt. ‘Dat heeft alles te maken met de groeiende maïsvoorraad wereldwijd en het ruime aanbod.’

Lees meer deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer