%27Superma%C3%AFs%27+in+Zeeland
© Duo Foto

'Supermaïs' in Zeeland

'Supermaïs' van ruim drie meter hoog en maïsplanten met minstens twee goed gevulde kolven. Het staat er echt, op ruim 6 hectare bij melkveehouder Toon Ketelaars in Sas van Gent.

De veehouder rept van een ‘kolossaal gewas met veel blad en uitermate goed gevulde kolven’. De maïs staat zeker 1 meter hoger dan de maïs die Ketelaars twee weken eerder zaaide.

Op zo’n 30 procent van de planten zaten twee kolven, op sommige stengels zelfs drie. Joop Moree van waterzuiveringsbedrijf Aqua Service uit Dordrecht en voormalig melkveehouder Kees Vermeer denken dat de maïs zo goed groeit door hun product.

Mineralenmengsel

Het gaat om een mineralenmengsel, waarmee Ketelaars koeiendrinkwater aanlengt. Eens per week wordt zo’n 5 kilo toegevoegd aan het water. Dat zorgt voor betere drijfmest. Daaraan is bovendien een extra mengsel toegevoegd voor het werd uitgereden.

Zelfs de maïsdeskundige van Nederland, Jos Groten van Wageningen UR, is onder de indruk: ‘Uitzonderlijk.’

Toch plaatst hij enige kanttekeningen. Zo gaat het niet om een heel vroeg ras. 'Dat dit nu nog vrij groen is, komt vaker voor’, weet Groten. Hij pleit daarom voor meer representatief onderzoek.

Geheim

Moree en Vermeer staan open voor wetenschappelijk onderbouwd onderzoek. Moree: ‘Let op, we staan voor een grote doorbraak’.

Tot die tijd blijft het ‘recept’ van het wondermiddel nog even geheim.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer