Weer+verdenking+illegaal+pootgoed+in+Belgi%C3%AB
© Nieuwe Oogst

Weer verdenking illegaal pootgoed in België

Breeders Trust dagvaart twee Belgische akkerbouwers en een fritesproducent voor de rechtbank in Antwerpen vanwege het illegaal vermeerderen van 500 hectare pootgoed.

De totale schadeclaim die Breeders Trust indient is 450.000 euro. Omgerekend is dit het twaalfvoudige van het bedrag aan licentiegelden wat de akkerbouwers normaal hadden moeten betalen.

De gedagvaarde akkerbouwers hebben hun wettelijke verplichtingen volgens Breeders Trust herhaaldelijk en opzettelijk op grote schaal geschonden. De illegale teelt van in totaal 500 hectare Agria, Fontane, Innovator en Asterix heeft de afgelopen jaren plaatsgevonden.

Hoevepootgoed

De illegale vermeerdering betreft hoevepootgoed dat valt onder de regelgeving van Farm Saved Seed. Het gaat om de teelt van uitgangsmateriaal voor eigen gebruik, waarvoor een vergoeding voor het kwekersrecht betaald wordt.

Breeders Trust heeft beslag laten leggen op de administratie van de betreffende akkerbouwers. Daaruit bleek dat ze de vergoeding voor het gebruik van hoevepootgoed ontdoken door het areaal niet aan te melden.

Stemmingmakerij

Eén van de akkerbouwers verklaarde dat een fritesfabrikant hem aanmoedigde om geen kwekersrecht te betalen over zijn pootgoed. Directeur Geert Staring van Breeders Trust noemt dit stemmingmakerij en zeer schadelijk voor de kwekers en ook voor de aardappeltelers die wel netjes aan hun verplichtingen voldoen.

Handhaving is noodzakelijk en ook een morele plicht, vindt Staring. Hij constateert overigens dat de bereidheid om hoevepootgoed op tijd aan te melden en om te voldoen aan de licentievergoeding elk jaar toeneemt.

Handhaving kwekersrecht

Breeders Trust is een organisatie die een groot aantal Europese aardappelhandelshuizen helpt bij handhaving van het kwekersrecht en contractvoorwaarden.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer