Illegaal pootgoed onderschept in Italië

Acht Italiaanse landbouwcoöperaties en producenten moeten een forse boete betalen voor het zonder toestemming vermeerderen van licentierassen voor de aardappelteelt.

Illegaal+pootgoed+onderschept+in+Itali%C3%AB
© Niuewe Oogst

De betreffende bedrijven brachten het pootgoed in de handel met officiële certificaten zonder daarover licentierechten te betalen. Het ging in totaal om circa 800 ton pootgoed van oogst 2012 van de rassen Marabel, Laura, Almera en Melody.

Breeders Trust, de organisatie die waakt over het kwekersrecht van diverse aardappelbedrijven, kwam de Italiaanse bedrijven op het spoor nadat het pootgoed bij de Italiaanse keuringsdienst werd aangemeld voor pootgoedvermeerdering. Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) konden de vermeerderaars worden getraceerd.

Schikking

Met alle betreffende bedrijven is inmiddels een schikking getroffen. Geert Staring van Breeders Trust vertelt dat na opsporing meteen geëist is het pootgoed terug te halen en uit het handelsverkeer te nemen.

'We zijn blij met de schikking en zijn zeker niet uit op lange juridische procedures', aldus Staring. 'Belangrijk is dat de Italianen inzien dat ze de markt verstoren en de raseigenaar duperen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer