Miniknollen+rooien+met+druppelirrigatie
© nieuwe oogst

Miniknollen rooien met druppelirrigatie

Met druppelirrigatie en fertigatie probeert Foppe Jan Dijkstra uit Feerwerd de kwaliteit van de miniknollen te verhogen. Deze week werd een proef met vijf rassen en drie behandelingen gerooid.

'Met druppelirrigatie nemen de aardappelplanten meer voedingstoffen op. Er zijn aanwijzingen dat daardoor de kwaliteit van de miniknollen beter is', zegt de Groningse akkerbouwer.

Kwaliteit knollen

Op een perceel van circa 1,5 hectare heeft Dijkstra 20 kilometer slangen liggen voor druppelirrigatie. In het perceel ligt een proef met vijf rassen en drie objecten: geen behandeling, druppelirrigatie en fertigatie (irrigatie met vloeibare bemesting).

Dinsdag werd de proef gerooid. 'Van elk ras en elke gewasbehandeling bepalen we van de rooiproef het gewicht, het knolaantal en de sortering. Daarnaast laten we Altic de interne kwaliteit van de knollen bekijken', zegt projectleider Harry de Co van Projecten LTO Noord.

Meer knollen

In 2010 en 2011 kreeg Dijkstra te maken met een droog voorjaar en viel de opbrengst van miniknollen tegen. Dat was de aanleiding om vorig jaar over een lengte van 2 kilometer druppelirrigatie toe te passen.

'Het resultaat was 20 procent meer knollen en 16 procent meer gewicht', zegt de pootgoedteler. Voor Dijkstra reden om de druppelirrigatie op te schalen en ook te kijken naar het effect van vloeibare bemesting.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer