Mogelijk+ontheffing+beregeningsverbod
© Nieuwe Oogst

Mogelijk ontheffing beregeningsverbod

In bruinrotgebieden komt mogelijk een tijdelijke ontheffing op het verbod om te beregenen met oppervlaktewater. Dat gebeurt vanwege de droogte tijdens de oogst van pootgoed.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt de toepassing met het ontsmettingsmiddel Clarmarin tijdens de beregening. Clamarin doodt actieve bacteriesporen in het oppervlaktewater.

Als de test van NVWA positief uitpakt, wordt een ontheffing op korte termijn verwacht. Pootgoedtelers willen graag beregenen kort voor de oogst. Rooien onder extreem droge omstandigheden kan veel schade veroorzaken aan de knollen.

Veel pootgoedgebieden

Het verbod om te beregenen met oppervlaktewater geldt voor veel pootgoedgebieden in Nederland. Upt Hiddema van de werkgroep pootaardappelen van LTO hoopt dat de tijdelijke ontheffing er komt.

'Veel telers willen beregenen, maar kunnen dat niet', zegt Hiddema. 'Meestal is een watergift van 10 tot 15 millimeter genoeg om goed te kunnen rooien. Het betreft heel nadrukkelijk beregening van een dood aardappelgewas, de kans op besmetting van bruinrot lijkt dan zeer klein.'

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer