Kosten CO2-reductie in beeld

Reductie van CO2 op het boerenerf kan nog altijd grotendeels zonder veel extra kosten te maken. Dat wijst een studie van Wageningen UR uit. De ene maatregel is daarbij duidelijk effectiever dan de ander.

Minder jongvee en meer melk per koe uit hetzelfde ruwvoer zijn maatregelen die echt zoden aan de dijk zetten als het gaat om het boeken van klimaatwinst.

Voermaatregelen als verlaging van het ruw eiwit in het mengvoer of mestscheiding toepassen, zijn juist voorbeelden die gemiddeld minder opleveren.

Broeikasgassen

Het verschil wordt gemaakt doordat de onderzoekers niet alleen kijken naar de CO2-winst of verlaging van broeikasgassen. Ook de kosten die elke maatregel met zich meebrengt, zijn doorgerekend.

CO2-reductie in de zuivelketen leeft niet heel sterk op boerenbedrijven. ‘Het lijkt er zelfs op dat veel boeren denken dat de klimaatdiscussie wat is overgewaaid’, zegt Menno Douma van LTO.

Boeren vergissen zich

Douma is vanuit werkgroep extensieve dierlijke sectoren, waarin onder andere het ministerie van EZ en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) zijn vertegenwoordigd, opdrachtgever van het onderzoek. ‘Die boeren vergissen zich.’

Rapport 'Kosteneffectiviteit reductiemaatregelen emissie broeikasgassen zuivel' is vanaf komende week te downloaden via de website van Wageningen UR.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer