%27Akkoord+met+Canada+stap+vooruit%27
© LTO Nederland

'Akkoord met Canada stap vooruit'

LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat is niet ontevreden over de inhoud van het handelsakkoord dat Canada en de Europese Unie morgen naar alle waarschijnlijkheid tekenen. 'Dat deze handelspartner onze productie- en kwaliteitsstandaarden erkent, is winst. Ik zie dat als een belangrijke stap vooruit.”

Alles wijst erop dat de Canadese premier Stephen Harper en EU-Commissievoorzitter José Manuel Barosso vrijdagmiddag in Brussel hun handtekening gaan zetten onder een principe-akkoord. Wanneer dat in een volgend stadium, na instemming van de parlementen, ook definitief bekrachtigd wordt zullen de komende jaren allerlei handelsbelemmeringen tussen de EU en Canada worden opgeheven.

De inhoud van het akkoord is nog niet officieel bekend, maar duidelijk is onder meer dat Canada belooft de EU productie- en kwaliteitsstandaarden te respecteren. ‘Bijvoorbeeld de bescherming van producten met een erkende geografische herkomst. Of het leveren van producten waaraan geen groeihormonen te pas zijn gekomen’, licht Maat toe.

Voet aan de grond

‘Het is voor het eerst dat zo’n belangrijke handelspartner onze standaarden accepteert. Dat is op zich al een mooi resultaat, maar door deze overeenkomst met Canada krijgen we hiermee bovendien ook voet aan de grond op het Amerikaanse continent. Dit biedt kansen’, aldus Maat.

Positief is hij ook over de extra mogelijkheden voor de zuivelexport. Het lijkt erop dat er heel wat meer Europese kaas naar Canada kan worden geëxporteerd.

Varkenssector

Zorgen heeft de LTO-voorzitter wel over de ruime contingenten rund- en varkensvlees die Canada naar Europa mag uitvoeren. ‘Europa moet met name de gevolgen voor de varkenssector heel goed in de gaten houden. Het mag niet zijn dat een sector die al worstelt met onder meer hoge voerprijzen en strenger wordende welzijnseisen en die zo investeert in verduurzaming, hier schade van ondervindt.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer