VVD%3A+dierrechten+moeten+eraf
© VVD

VVD: dierrechten moeten eraf

Aan de vooravond van het mestdebat in de Tweede Kamer pleit de VVD ervoor dat dierrechten uit Nederland verdwijnen.

'Ik ben geen voorstander van het in stand houden en uitbreiden van dierrechten', zegt VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders. 'Ondernemers moeten de ruimte krijgen om te groeien.'

Vanavond debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) over het wetsvoorstel waarin veehouders worden verplicht om een deel van de mest die ze niet op hun eigen grond kwijt konden, te verwerken.

Het wetsvoorstel bevat voldoende waarborgen om de veestapel in toom te houden, vindt Lodders. 'Ook zijn er voldoende instrumenten beschikbaar in de ruimtelijke ordening om te sturen op dieraantallen.'

Onbetrouwbaar

Als wordt vastgehouden aan dierrechten, betekent dat dat de overheid onbetrouwbaar is, meent Lodders.

'Melkveehouders anticiperen al jaren op het afschaffen van de melkquotering en hebben hun stallen hierop aangepast. Pluimveehouders hebben de mestverwerking al helemaal op orde. Dus die weg moeten we echt niet inslaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer