Dierrechten+zweven+nog+boven+veehouderij
© Jos van Leeuwen

Dierrechten zweven nog boven veehouderij

Dit jaar komt er waarschijnlijk nog geen duidelijkheid over de afschaffing van dierrechten voor varkens en pluimvee of het invoeren van dierrechten voor rundvee. Dat bleek gisteravond tijdens een debat over de mestwet in de Tweede Kamer.

Half november komen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Universiteit Wageningen met een rapport over mestverwerkingscapaciteit in Nederland.

Uit dat rapport moet blijken of de beschikbare verwerkingscapaciteit voldoende is om evenwicht op de mestmarkt te brengen. 'Als dat zo is, dan wil ik met de Tweede Kamer spreken over het afschaffen van dierrechten', stelde staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

Afschaffen

Een minderheid van de politieke partijen, VVD, PVV, CDA en SGP, pleitte voor het afschaffen van dierrechten. De overige partijen willen daar nog niet aan.

De ChristenUnie (CU) kan voor een meerderheid zorgen om de dierrechten af te schaffen. Maar CU-Kamerlid Carla Dik-Faber wil nog geen besluit nemen. Zij wil eerst het PBL-rapport afwachten.

LTO laat weten dat de huidige verwerkingscapaciteit nu al voldoende is om te voldoen aan de eisen voor de jaren 2014 en2015.

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer